link Within

21 Ekim 2009 Çarşamba

MUM BATİKLERE DEVAM




İlk resmin arkadan ışıklandırılmış hali.Ama çekerken biraz sallamışım sanırım. Hepsini böyle arkadan ışıklandırarak kullanmak mümkün. Hatta bu resimlerden lamba da yapılabilir. Arkadaşımın böyle bir projesi de var aslında ama ne zaman yapar bilmiyorum. Yine imza FATMA URAL tabi ki....
Arkadaşım Fatma Ural'da bunlardan daha çok sayıda var. Zaman zaman onları da görüntülemek istiyorum.
Parafin kullanarak yapıyor arkadaşım bunu. Bir sürü de malzemesi var. Onları da yazacağım.
Kullanılan araç ve gereçler:
*Balmumu
*Parafin
*Kasnak
*Batik cezvesi
*Kumaş
*Kumaş boyaları
*Fırçalar
*Raptiye
*Eldiven
*Kalem
*Kumaştan mumu almak için gazete veya hamur kağıt
*Gaz veya benzin
Yapılışı : Kumaş yıkanıp ütülendikten sonra kasnağa gerilir. Belmar usulü ısıtılan balmumu ve parafin desen üzerinden batik cezvesi ile kontür halinde çekilir. Kontür halinde çekilen balmumu donduktan sonra desenin içi istenilen renkte boyanır. Boyama işlemi bittikten sonra kumaşın tamamı balmumu ve parafinle kaplanır.
Donan balmumu sonucu kumaş elle çeşitli şekillerde kırılarak önceden hazırlanmış boyalı suya bastırılır. Bu işlemler sonucu kumaşın üzerinden mum gazete veya samanlı kağıt ile ütü yardımıyla alınır. Kumaş gazlı ve benzinli suda yıkanarak kullanılır hale getirilir.
Batik tekniği: Kumaş yıkanıp ütülendikten sonra üzerine desen çizilerek kasnağa gerilir. Bir kap içerisinde belmar usulü ısıtılan balmumu ve parafin (2 ölçü balmumu - 1 ölçü parafin) batik cezvesi yardımı ile desen üzerinde kontür halinde çekilir. Balmumunun uygulandığı alanın arkasının (şeffaf) görünür hale geçmesi gerekir. Bu balmumunun ideal sıcaklıkta olduğunu gösterir. Kontur işlemi bittikten sonra balmumu soğuyup katı hale geçmesinden sonra boyama işlemine başlanır.
Desenin içi istenilen renkte fırça yardımıyla kumaş boyaları ile boyanır. Boya işleminin kuruma süresi 24 saattir. Kuruma işlemi bittikten sonra yine belmar usulü ısıtılan mum ve parafin (1 ölçü balmumu - 2 ölçü parafin) fırça yardımı ile kumaşın tamamı kapatılacak şekilde sürülür. Balmumu uygulandığı alanın şeffaf olması gerekir. Bu balmumunun ideal sıcaklıkta olduğunu gösterir. Bu işlemde bekleme süresi 4 saattir.
Balmumu soğuyup katı hale geldikten sonra el yardımı ile çeşitli şekillerde kırılarak önceden hazırlanmış boyalı suya batırılır. Kumaşın kuruma süresi işlem sonucunda 24 saattir. Kuruma işlemi bittikten sonra kumaş üzerindeki mum gazete ve samanlı kağıt kullanılarak ütü yardımı ile alınır.
Burada dikkat edilecek husus kullanılan gazetelerin mümkün olduğunca eski olması gerekir. Çünkü yeni gazetelerdeki mürekkep kumaş üzerine geçebilir. Ütüleme işlemi bittikten sonra kumaş gazlı su içerisinde beş dakika bekletilir. Sudan çıkartılan kumaş sıkılmadan gölge bir yerde kurutulur.

7 yorum:

  1. Zormuş bu çalışma.Sonuç güzel olmuş ama benim gözüm yemedi:)))

    YanıtlaSil
  2. Çok güzel duruyorlar gerçektende arkadaşınızın emeğine sağlık.

    YanıtlaSil
  3. Çok teşekkürler .Çok emek işi evet...

    YanıtlaSil
  4. Evet bence de. Keşke diğerlerini de gösterebilsem. Çektikçe yüklerim buraya.

    YanıtlaSil
  5. Ciddi anlamda başarılı çalışmalar bunlar. Ben şu ana kadar bu tekniği böyle güzel yapan birini daha görmedim.

    YanıtlaSil
  6. Görkem'ciğim, teşekkürler ziyaretin için.Seni diğer bloğum "Kelile'ye de beklerim.

    YanıtlaSil