link Within

13 Eylül 2009 Pazar

MANTI


Eski ve çok sevdiğim bir öğrencim , oğlumun da iyi arkadaşı benim tatlı kızım Tuğçe'nin mantısının fotoğrafı bu. Tuğçe bir gün eve gitmiş ve bir çırpıda bu güzelim mantıları yapıvermiş. Ellerine sağlık harikaydı. Tarifine gelinceeee:

Malzemeler: Hamur için:Yarım kg. un,1 yumurta,tuz ve su.

İçi için:250 gr. kıyma,soğan, tuz ve baharatlar

Sos için :Domates,yağ, tuz, baharat, sarımsak ve yoğurt

Yapılışı: Kıymanın içine soğan ince ince doğranır,tuz ve isteğe göre baharatlar katılır ve mantıların içine konulmak üzere bekletilir. Bir yanda da su, yumurta,tuz ve un karıştırılır. Sertçe bir hamur yapılır. İsteğe göre ama benim tercihim ,2-3 mm. kalınlığında hamurlar açılır.Hamur boyuna ve enine olmak üzere düzgünce küçük küçük karelere bölünerek kesilir. Karelerin ortasına birer tutam iç kıyma konur.Sonra da hamurlar kapatılır. Hamur sert olduğu için açılması zordur. Ama pişirirken rahat edersiniz.Bir tencerede kaynayan suya atılarak pişirilir. Önerim; yapışmaması için pişirirken suyuna sıvıyağ dökmeniz birazcık. Bir başka önerim de hamurun kokmaması ve lezzetli olması için bir tatlı kaşığı kadar sirke katılması. Tuzunu pişmeye yakın katabilirsiniz.Sosu için domates rendesi, domates salçası, biber salçası,sadece biber gibi tercihlerden birini kullanmak mümkün. Bunlar yağda hafifçe kızdırılır, az su ilavesi ile istenilen baharatlarla tatlandırılarak tamamlanır.Tabağa alınan mantıların üzerine sarımsaklı yoğurt konduktan sonra üstü de sos ve nane ile süslenir. Afiyet olsun. ....

4 yorum:

  1. merhaba ufuk hanım bloguma masa örtümün yakından fotografını koydum bakarsanız sevinişrim umarım yardımcı olabi,lmişimdir iyigünler

    YanıtlaSil
  2. Çok çok teşekkürler. Çok beğenmiştim. Çok sağolun zahmete verdim sizi ama. ....

    YanıtlaSil
  3. Rica ederim ne zahmeti yapılışı bilseydim anlatırdım yardımcı olduysam ne mutlu bana iyi günler kolay gelsin

    YanıtlaSil