Ben yıllardır, yaklaşık 7-8 yıldır evde kendi kefirimizi yapıyorum. Her gün de en azından 1 bardak içmeye gayret ediyorum. Yemeklerin yanında ayran gibi de içiyoruz. Kefirin yararlarını saymakla bitmez. Onu da bir yazımda yazabilirim. Sevgili Serpil istedi bunu anlatmamı ama fotoğraf makinemin azizliği nedeniyle bir türlü bu yazıyı yazamadım. Kısmet bugüneymiş.:))))
Şimdiiii, günlük süzme işimi size göstermeye çalışayım. Birinci koşul, asla metal malzeme kullanmıyorum. Plastik, cam veya tahta malzemeyle temas ediyor kefirim. Hem tadını korumak için, hem de kimyasal etkimeye girerek zararlı maddeler alma riskini ortadan kaldırmak için. 2 Litrelik bir cam kavanozum var. Ona kefir mayasını ve sütü ekleyip eski sakallı beremi de üstüne geçirip 14-20 derecelik bir köşede, 1 veya en fazla 2 gün bekletiyorum. Mayalanan kavanozumu alıp plastik süzgecimle cam bir kaseye süzüyorum.
Süzme işlemi sonucunda süzgecimde gördüğünüz tanecikler kefir mayasıdır. Tanıştırayım. Zat-ı şahaneleri mucize gibidir. Bu kadarcık kefirmayası ile 1 litre sütü mayalamak mümkündür Bekleme süresine ve kimi zaman da ortamın ısısına ve sütün markasına göre mayalanmış kefirin kıvamı değişebilmektedir. Szi kaygılandırmasın. Kesilme gibi bir sorun asla olmaz. Ancak zamanını geçirmiş iseniz çok kötü bir koku yayar ve rengi sararmaya başlar. O zaman bozulmuş olabilir.
Daha sonra süzgeçteki mayayı plastik kaşığımla alıp tekrar kavanoza koyuyorum. Üstüne de istediğim miktarda ( günlük gereksinimime göre) süt koyuyorum. Sütün ısısı hiç önemli değil. Yoğurt mayalar gibi düşünmeyin sakın. Kimi zaman buzdolabından çıkardığım sütü boşaltıveriyorum, kimi zaman dışarda bekleyen sütü ... Ama önemsediğim bir şey var. Sütü yağsız ya da yarım yağlı almaya dikkat ediyorum.
Kaseye süzdüğüm kefiri de huni yardımıyla cam şişeye süzüp içmeye hazır hale getiriyorum. Bu arada mayalanma sırasında ışık almaması için kavanoza yine eski beremi geçiriveriyorum. Onu çekmemişim.
Bir de; hemen değil de bir saat kadar dinlendikten sonra içilirse çok daha lezzetli oluyor. Ayrıca kıvamı yoğun olmuşsa suyla açabilirsiniz. Afiyet olsun. Lütfen mutlaka yapın ve için. Zor değil inanın...
Maya almak isteyen arkadaşlara yardımcı olmaya çalışırım. Bir litre süt için bir maya tanesi yeterli oluyor. Taneyi 10 tl. den veriyorum.
Sevgili arkadaşlar, kefir konusunda daha fazla bilgi edinmek için bu adrese de bakın lütfen:
http://kefirci.com/